fbpx

Cupmaat wordt Borstwijdte

Eén van de missies van Rosie & Me is om een goed passende creatie te maken! Zonder goede pasvorm kun je namelijk onmogelijk helemaal happy zijn met je garderobe. Daarom worden alle patronen geleverd mét……jawel, pasvorm-tutorials!

In deze tutorials wordt stap voor stap uitgelegd hoe je het patroon aan kunt passen aan jouw unieke lichaamsvorm. Vooral bij vintage inspired kleding is het belangrijk dat deze goed aansluit rondom de borsten. Hier wordt in de tutorials dan ook uitgebreid aandacht aan besteed. Vooralsnog ging dat zo: uitleg dat de Bovenwijdte enerzijds gevormd wordt door je borstgrootte en anderzijds door je rugbreedte (bouw) en hoe je deze twee maten in het patroon dus ook verschillend aanpast. Bij de omschrijving voor het aanpassen van de borstgrootte, wordt gerefereerd naar de grootte van de cupmaat. Logisch, want de cupmaat zegt iets over de grootte van je borsten en dus ook over de hoeveelheid coupe (ruimte voor de borst) die er in je patroon moet komen……

So far so good! Maar toen! Toen ontmoette ik Lana van Leesvoer en is mijn hele idee van wat een cupmaat is onbetrouwbaar geworden. Zij is na een lange goed-passende-BH-zoektocht een expert op het gebied van BH-maten geworden en heeft hier een mooi stukje: Je doet het fout! over geschreven. Het blijkt dat véél vrouwen helemaal niet de juiste BH maat dragen (ik zelf ook niet, help!). En daar kunnen wij niks aan doen. Dat komt omdat grote winkelketens en bekende lingeriewinkels héle andere theorieën hebben over wat jouw BH maat zou zijn.

Na mijn BH gesprek met Lana waarbij we serieus bij elkaar aan BH’s hebben staan trekken om te voelen waar hij nu wel en niet goed zit, ben ik om. Ze heeft helemaal gelijk!
Misschien toch een goed idee om eens te gaan twijfelen of je misschien niet de verkeerde maat draagt. Lana heeft een link gedeeld naar deze bra size calculator, waarmee je al een heel eind op het rechte BH-pad wordt getrokken.

Tsja, mooi die cupmaat info. Maar wat voor invloed heeft deze kennisgeving op de Rosie & Me patronen? Nou in die zin eigenlijk alleen dat ik niet meer durf ga refereren naar de cupmaat. Omdat ik nu dus helemaal niet meer weet of de cupmaat die iemand draagt wel ‘klopt’. Ik ga het houden bij mijn vertrouwde meetlint en ik noem dan de ruimte die in het patroon verwerkt zit de Borstwijdte. Dat is zoals de naam al zegt de ‘wijdte’ die je nodig hebt voor je borst. Niet te verwarren met de Bovenwijdte!

Op zich zijn de bestaande tutorials dus niet fout, want zijn gebaseerd op patroonmaten en kun je rustig volgen. Maar ik ben altijd op zoek naar verbeterpunten en deze woordaanpassing en maattabel informatie zal bij een herdruk van de patronen zeker aangepast gaan worden.

Op dit moment gaat de Amber in herdruk, en hierin zul je het woordje cupmaat dan ook niet meer tegenkomen….

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *